Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσουν; Τι σημαντικό πρέπει επίσης να προσέξουν στην δίαιτά τους;
Η κύρια λειτουργία του νεφρού μας είναι να διατηρεί την ομοιοστατική ισορροπία σεβόμενη τα υγρά, τους ηλεκτρολύτες και τα οργανικά διαλύματα. Ένα υγιές νεφρό μπορεί να επιτελεί τη λειτουργία αυτή μέσα σε ένα μεγάλο εύρος διαιτητικών διακυμάνσεων του νατρίου, του νερού και ποικίλων διαλυμάτων.
Συμπτώματα και αιτίες που δείχνουν πρόβλημα στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια
Οι πρώτες εκδηλώσεις από τα νοσήματα των νεφρών είναι οι διαταραχές του όγκου ή της σύστασης των ούρων. Αργότερα, εμφανίζονται γενικότερα συμπτώματα και κλινικά σημεία, όπως το οίδημα, η κατακράτηση υγρών και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Ανάλογα με τη φύση της νεφροπάθειας, αυτή μπορεί να εξελίσσεται με ταχύ ή βραδύ ρυθμό.
Για την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τώρα, η πιο συχνή αιτία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και μετά η αρτηριακή υπέρταση και οι σπειραματονεφρίτιδες.
Πάμε να δούμε κάποια πράγματα που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την νεφρική ανεπάρκεια όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι:
Τι πρέπει να προσέχουν οι νεφροπαθείς στην διατροφή τους;
Πρωτεΐνη:
Στους νεφροπαθείς, ανάλογα με το βαθμό της σπειραματικής διήθησης του ασθενή, έχουμε μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης. Συνήθως έχουμε 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης/ ανά κιλό σωματικού βάρους και προσέχουμε να έχουμε χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και κάλιο πρωτεΐνης.
Υπάρχουν και φορές που πέφτει και σε λιγότερη ποσότητα στα 0,6 γραμμάρια, αλλά αυτό εξαρτάται όπως είπαμε από το βαθμό. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά, υδατάνθρακες και λιπαρά, τα πάμε ανάλογα με τα δεδομένα του οργανισμού, 50%-60% σε υδατάνθρακα και 30%-35% σε λιπαρά οξέα.
Νάτριο
θα πρέπει να παρακολουθούμε το ισοζύγιο νατρίου, καθώς σε αυτούς τους ασθενείς παρατηρείται κατά κανόνα περίσσεια νατρίου και ύδατος λόγω της μειωμένης απέκκρισης τους από τους νεφρούς.
Προτείνουμε σχετικά πολύ μικρή χρήση αλατιού στο μαγείρεμα και στο φαγητό και προσπαθούμε να δώσουμε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Κάλιο
Η υπερκαλιαιμία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Βέβαια εδώ παίζει ρόλο και ο βαθμός σπειραματικής διήθησης για το αν θα υπάρχει τέτοια διαταραχή.
Και εδώ, θα πρέπει να προσφέρουμε ένα διατροφολόγιο με επιλογές σε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σε συνδυασμό με το νάτριο που είπαμε παραπάνω.
Υγρά
Τέλος, σημαντικό ρόλο εξίσου παίζουν και τα υγρά που καταναλώνει ο ασθενής, όχι μόνο σε μορφή νερού, αλλά και τα υγρά από τα τρόφιμα, οι χυμοί, το τσάι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί υγρό. Πάντα σε συνεννόηση με το νεφρολόγο και το διατροφολόγο για να εκπονηθεί το καλύτερο διατροφικό πλάνο για τον ασθενή.
Ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο διατροφής για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
Πάμε να δούμε ενα ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για ασθενή με νεφρική ανεπάρκεια με πρόσληψη πρωτεΐνης 37-40 γραμμάρια/ ημέρα και περίπου 2,5 λίτρα νερό:
- Πρωινό: 2 φρυγανιές λευκές, με 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό βιτάμ
- Δεκατιανό: 2 μικρά ροδάκινα
- Μεσημεριανό: 80 γραμμάρια ψημένο κοτόπουλο με 1 κούπα σαλάτα ιδανικά με αγγούρι χωρίς φλούδα, μαρούλι, λάχανο, πιπεριά πράσινη με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 80 γραμμάρια πατάτα ψητή χωρίς φλούδα
- Απογευματινό: 1 μπολ ατομικό ζελέ αρεσκείας χωρίς ζάχαρη
- Σαλάτα με αγγούρι και μαρούλι, 80 γραμμάρια κους κους και 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 30 γραμμάρια λευκό τυρί άπαχο και ανάλατο, ½ ποτήρι χυμός σταφύλι
ΥΓ: νερό περίπου 1,5 καθαρό και το υπόλοιπο από τα τρόφιμα.
Χριστιάνα Αμπατζή, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος