Είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια με το ίδιο όνομα και ήταν σύμβολο γονιμότητας.
Πάμε να δούμε γενικά για τα αμύγδαλα:
Τα αμύγδαλα περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου ( 30 γραμμάρια περιέχουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης). Παρότι τα αμύγδαλα έχουν 43% λιπαρά, είναι καλά για την καρδιά , καθώς από μελέτη φάνηκε πως εκείνοι που κατανάλωναν 6 φορές την εβδομάδα αμύγδαλα είχαν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.
Μπορούμε να μαζέψουμε μόνοι μας, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, να τα ξεράνουμε σε σκιά και να τα φυλάξουμε.
Δραστικές ουσίες :
- Αμυγδαλέλαιο
- Μαγνήσιο, Βιταμίνη Ε (προστάτης της καρδιάς), Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο , Κάλιο, Νάτριο
Εδώ όμως, δε μιλάμε μόνο για τον καρπό, αλλά και για τις φλούδες , τα φύλλα και τα λουλούδια .
ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ :
- μαζί με ασβεστόνερο, σε ίσα ποσότητα, το χρησιμοποιούσαν στην Κρήτη ως επάλειψη για τις χιονίστρες
- επίσης, μαζί με ελαιόλαδο σε δόση 2:1, είναι αποτελεσματικό καλλυντικό για τις ρυτίδες
- Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με αμυγδαλέλαιο
- Έχει απαλυντικές ιδιότητες για το δέρμα , ειδικά μαζί με βιταμίνη Ε.
ΦΥΛΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ :
- Τα φύλλα και τα άνθη της μπορούνε να μετατραπούν σε αντιβηχικό έγχυμα για τον κοκίτη και την ηπατική ανεπάρκεια
- Το αφέψημα των φύλλων είναι καθαρτικό – διουρητικό , χωρίς όμως κατάχρηση
ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ:
- Το γάλα των γλυκών αμυγδάλων είναι καταπραϋντικό σε πυρετούς , φλεγμονές του ουροποιητικού και σε δερματικούς ερεθισμούς
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ :
- Χρησιμοποιείται σαν έγχυμα, ρίχνοντας βραστό νερό πάνω στα φύλλα και τα άνθη σε ένα κλειστό δοχείο, (ένα φλιτζάνι νερό για κάθε δύο κουταλάκια από τους ανθούς). Το αφήνουμε για 5-15 λεπτά και ύστερα το φιλτράρουμε και το πίνουμε. 3 φλιτζάνια την ημέρα για το βήχα
- Αφέψημα με φλούδια από αμύγδαλα , ενάντια στον κοκίτη. Βράζουμε δύο χούφτες σε ένα λίτρο νερό 20 λεπτά και το φιλτράρουμε με διπλό βαμβακερό ύφασμα και το καταναλώνουμε, μπορεί και κάθε μέρα. Ενδείκνυται και για θέματα του προστάτη.
- Ένα καλό ποδόλουτρο , σε καταστάσεις εμπύρετες , γίνεται με μία χούφτα άνθη και φύλλα αμυγδαλιάς , που τα μουλιάζουμε μαζί με 10 κουταλάκια κοπανισμένες φλούδες αφράτων αμυγδάλων σε ζεστό νερό, δύο φορές τη μέρα.
- Τέλος, ένα καλό γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ γίνεται όταν κοπανίσουμε 10 πικραμύγδαλα και τα βράσουμε σε κούπα με νερό.
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος