Πάμε να δούμε το δεύτερο βότανο από τη συλλογή μας :
Ο άνηθος έχει μακρόχρονη ιστορία τόσο στη θεραπευτική όσο και στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική γιατί αρωματίζει το πιάτο και βοηθάει στη χώνεψη. Είναι επίσης γνωστός για την κακοσμία του στόματος και τη δυσπεψία.
Δραστικές ουσίες :
- Αιθέριο λάδι (ανηθέλαιο)
- λεμονένιο
- τερπένες
- χρήσιμα μέρη είναι οι σπόροι, τα φύλλα , τα άνθη και οι ρίζες
Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :
- ανακουφίζει το στομάχι , κυρίως από τις στομαχικές διαταραχές . όταν προστίθεται ωμό στα φαγητά τα κάνει πιο εύπεπτα
- βοηθάει στο θηλασμό, αυξάνει το γάλα. Απαγορεύεται βέβαια για εγκύους
- ρυθμίζει την έμμηνο ρύση
- είναι σπασμολυτικό και ηρεμιστικό .
- βοηθάει σε λόξυγκα και στους νευρικούς εμετούς
- θεωρείται καλό για την αϋπνία και για τους κολικούς του εντέρου
Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :
- χρησιμοποιείται σαν αφέψημα : βράζουμε δύο κουταλάκια σπόρους σε ένα λίτρο νερό για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να πιούμε ½ φλιτζάνι μία με δύο φορές τη μέρα , με μικρές γουλιές, καταπραΰνει το λόξυγκα και την τάση για εμετό
- χρησιμοποιείται σαν έγχυμα : μουλιάζουμε ανθισμένα κλωνάρια ανήθου όλη τη νύχτα σε αποσταγμένο νερό και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα
- μπορούμε να βάλουμε ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο, με ένα κλωνάρι δεντρολίβανο και 3 κλωνάρια από άνηθο. Τα αφήνουμε αρκετές μέρες, και μετά χρησιμοποιούμε το λάδι για διάφορα ψησίματα και σε σαλάτες
Σημαντικό είναι οι έγκυες να μην πίνουν αφεψήματα η εγχύματα ανήθου γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή, αλλά μπορούν να καταναλώσουν άνηθο φρέσκο.
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος