ΚΥΜΙΝΟ – CUMINUM CYMINUM

Το κύμινο ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Έχει ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, ανοίγοντας την όρεξη και βοηθώντας την πέψη. Έχει , επίσης πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες.

Χρήσιμα μέρη : οι αποξηραμένοι ώριμοι σπόροι

Δραστικές ουσίες : το πτητικό , άχρωμο μέχρι και ανοιχτοκίτρινο αιθέριο λάδι του και η Κυμινόλη που περιέχει.

Ιδιότητες του :                                                              

  • Ήπιο αντιφυσητικό : για τα αέρια του στομάχου , 1-2 γραμμάρια αιθέριου λαδιού μέσα σε λίγο νερό διαλύουν τα αέρια του εντέρου
  • Καρδιοτονωτικό : πολύτιμο σε ταχυπαλμίες
  • Διουρητικό
  • Αποχρεμπτικό
  • Εμμηναγωγό
  • Για την ορχίτιδα : χρησιμοποιείται κατάπλασμα από πολτό σπόρων κύμινου
  • Για την βαρηκοία : γίνονται πλύσεις με έγχυμα κύμινου ( 2-5 γραμμάρια σπόρων σε 1 λίτρο νερό)
  • Ευστόμαχο : έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ανορεξία και τη δυσπεψία. Ηρεμεί από ένα στομάχι που αναστατώθηκε από ναυτία και γαστρικούς παλμούς
  • Σπασμολυτικό : ανακουφίζει από κολικούς
  • Γαλακταγωγό : αυξάνει την έκκριση γάλακτος στο θηλασμό

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :

  • Για ταχυπαλμίες : βράζουμε 5 γραμμάρια σπόρους σε ένα ποτήρι νερό ώσπου να μείνει σχεδόν μισό και όταν κρυώσει το πίνουμε σε δύο δόσεις μετά το φαγητό (μεσημέρι – βράδυ). Προσοχή : όχι περισσότερο από 3-4 μέρες συνέχεια και με διακοπή για μία εβδομάδα)
  • Σαν έγχυμα : μουλιάζουμε ένα κουταλάκι σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για δέκα λεπτά και το πίνουμε μετά από κάθε γεύμα
  • Σαν αφέψημα : βράζουμε ένα κουταλάκι σπόρους σε μισό φλιτζάνι νερό , το αφήνουμε για δέκα λεπτά μακριά από τη φωτιά με σκεπασμένο μπρίκι , το σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι τη μέρα
  • Σε σκόνη : παίρνουμε ένα τέταρτο σε λίγο νερό για 2-3 φορές τη μέρα
  • Μασώμενοι σπόροι : τονώνουν το πεπτικό σύστημα και το συκώτι και ανακουφίζει από αέρια
  • Χωνευτικό ποτό : 40 γραμμάρια σπόροι κύμινου και 200 γραμμάρια ζάχαρη σε ένα λίτρο οινόπνευμα 45 βαθμών για 10 μέρες, μετά σουρώνουμε και πίνουμε ένα ποτήρι του λικέρ μετά το γεύμα

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter