Ο σίδηρος ως συμπλήρωμα διατροφής

Ο Σίδηρος είναι γνωστός ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και είναι προσθετική ομάδα για εκατοντάδες ένζυμα και πρωτείνες, όπως οι πρωτείνες που μεταφέρουν οξυγόνο.

Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει σίδηρο σε δύο βασικές δεξαμενές:

(1) λειτουργικός σίδηρος με τη μορφή αιμοσφαιρίνης, μυοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων και
(2) αποθηκευμένος σίδηρος με τη μορφή φερριτίνης, αιμοσιδηρίνης και τρανσφερίνης (μεταφορική πρωτείνη στο αίμα).

Το σώμα ενός υγιούς ενήλικα άνδρα περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια ολικού σιδήρου, ενώ για τις γυναίκες η ποσότητα αυτή ανέρχεται στα 2,4 γραμμάρια. Οι ενήλικες γυναίκες διαθέτουν πολύ μικρότερες ποσότητες αποθηκευμένου σιδήρου συγκριτικά με τους άνδρες.

Ανάγκες σε Σίδηρο

Ο σίδηρος δεν εκκρίνεται ενεργά από το σώμα στα ούρα ή στα έντερα. Χάνεται μόνο με κύτταρα από το δέρμα και τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος – έντερα, ουροποιητικό σύστημα και αεραγωγούς. Το συνολικό ποσό που χάνεται εκτιμάται σε 14 μg / kg σωματικού βάρους / ημέρα (GREEN 1968) . Μία γυναίκα χωρίς έμμηνο ρύση 55 κιλών χάνει περίπου 0,8 mg Fe / ημέρα και ένας 70-kg άνθρωπος χάνει περίπου 1 mg (FAO n.d.) . Το φάσμα των επιμέρους παραλλαγών έχει εκτιμηθεί ότι είναι ± 15% .

Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι οι απώλειες σιδήρου με τον ιδρώτα θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ειδικά σε ένα ζεστό, υγρό κλίμα. Ωστόσο, νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με εκτεταμένες προφυλάξεις, για να αποφευχθεί η μόλυνση του σιδήρου από το δέρμα κατά τη διάρκεια της συλλογής του συνολικού ιδρώτα του σώματος, έχουν δείξει ότι αυτές οι απώλειες σιδήρου από τον ιδρώτα είναι αμελητέες (M. 1986).

Ανάπτυξη

Το νεογνό έχει περιεκτικότητα σιδήρου περίπου 250-300 mg (75 mg / kg σωματικού βάρους). Κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 μηνών της ζωής του, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης πέφτει λόγω της βελτιωμένης κατάστασης οξυγόνο στο νεογέννητο βρέφος.

Αυτό οδηγεί σε μια σημαντική αναδιανομή του σιδήρου από τα ερυθροκύτταρα του καταβολισμού στα καταστήματα σιδήρου. Αυτό το σίδηρο θα καλύψει τις ανάγκες του βρέφους κατά τη διάρκεια των πρώτων 4-6 μηνών της ζωής του και οι απαιτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να παρέχονται από το ανθρώπινο γάλα, το οποίο περιέχει πολύ λίγο σίδηρο. Στα τελειόμηνα βρέφη, οι απαιτήσεις σιδήρου θα αυξηθούν σημαντικά μετά την ηλικία των 4-6 μηνών και ανέρχονται σε περίπου 0,7-0,9 mg / ημέρα κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου τμήματος του πρώτου έτους.

Κατά το πρώτο έτος της ζωής, τα βρέφη σχεδόν διπλασιάζουν τα αποθέματα σιδήρου και τριπλασιάζουν το σωματικό βάρος τους. Η αλλαγή του σιδήρου στο σώμα λαμβάνει χώρα κυρίως κατά τη διάρκεια των πρώτων 6-12 μηνών της ζωής. Μεταξύ 1 και 6 ετών, η περιεκτικότητα σιδήρου στο σώμα πάλι διπλασιάζεται.

Οι ανάγκες σε σίδηρο είναι επίσης πολύ υψηλές στους εφήβους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης (L. H. Rossander – Hulthen 1996) .Τα κορίτσια έχουν συνήθως την εκτοξευμένη αύξηση πριν την εμμηναρχή, αλλά η ανάπτυξη δεν έχει τελειώσει εκείνη τη στιγμή.

Επομένως οι συνολικές ανάγκες σε σίδηρο είναι πολύ σημαντικές. Σε αγόρια κατά την εφηβεία υπάρχει μια σημαντική αύξηση της μάζας της αιμοσφαιρίνης και της συγκέντρωσης της, αυξάνοντας περαιτέρω τις απαιτήσεις σιδήρου σε ένα επίπεδο πάνω από τις μέσες ανάγκες σε σίδηρο στην έμμηνο ρύση των γυναικών.

Η μέση απώλεια σιδήρου απο την έμμηνο ρύση, κατά μέσο όρο στον κύκλο των 28 ημερών, είναι περίπου 0,56 mg / ημέρα. Η μέση ημερήσια συνολική απαίτηση σιδήρου είναι 1,36 mg. 10% των γυναικών υπερβαίνει 2,27 mg και 5% υπερβαίνει το 2,84 mg (19). Στο 10% των (ακόμα αναπτυσσόμενη) εφήβων κοριτσιών, η αντίστοιχη ημερήσια συνολική απαίτηση
σιδήρου υπερβαίνει τα 2,65 mg, και σε 5% των κοριτσιών υπερβαίνει 3,2 mg / ημέρα.

Η αναστολή της απορρόφησης του σιδήρου

Το ασβέστιο καταναλώνεται ως ένα άλας ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα παρεμβαίνει σημαντικά στην απορρόφηση και των δύο αιμικού και μη-αιμικού σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου

Η υψηλότερη επικράτηση της ανεπάρκειας σιδήρου βρίσκεται σε βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ιδίως οι έγκυες γυναίκες.

Η περίοδος απογαλακτισμού σε βρέφη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω των πολύ υψηλών απαιτήσεων σιδήρου σε σχέση με τις ενεργειακές απαιτήσεις. Χάρη στην καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση σε εμπλουτισμένα δημητριακά για βρέφη και παιδιά, η κατάσταση του σιδήρου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε αυτές τις ομάδες στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο, η κατάσταση σιδήρου είναι πολύ κρίσιμη σε πολλές ομάδες, ειδικά κατά την περίοδο του απογαλακτισμού. Διατροφή πλούσια σε σίδηρο έχει μεγάλη σημασία για την επαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου και άλλων ιστών όπως οι μύες, τα οποία τελικά διαφοροποιούνται νωρίς στη ζωή.

Αιτίες της ανεπάρκειας σιδήρου

Διατροφική ανεπάρκεια σιδήρου σημαίνει ότι η διατροφή δεν μπορεί να καλύψει φυσιολογικές ανάγκες σε σίδηρο. Παγκοσμίως αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της ανεπάρκειας σιδήρου. Σε πολλές τροπικές χώρες, παρασιτώσεις με αγκυλόστομα οδηγούν σε εντερικές απώλειες αίματος που μπορεί να είναι σημαντικές. Η σοβαρότητα των παρασιτώσεων από αγκυλόστομα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και των περιφερειών. Η μέση απώλεια αίματος μπορεί να εκτιμηθεί από μετρήσεις αυγών στα κόπρανα. Συνήθως η δίαιτα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι επίσης περιορισμένη σε σχέση με την περιεκτικότητα σε σίδηρο και τη διαθεσιμότητα του. Στην κλινική πρακτική, η διάγνωση της ανεπάρκειας σιδήρου πρέπει πάντα να οδηγήσει σε μια αναζήτηση για παθολογικές αιτίες της απώλειας αίματος (π.χ., όγκοι στην γαστρεντερική οδό ή τη μήτρα, ιδίως εάν οι αιμορραγίες της μήτρας έχουν αυξηθεί ή αλλάξει στην κανονικότητα).

Επιπολασμός της ανεπάρκειας σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου είναι ίσως η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο. Μια πρόσφατη εκτίμηση με βάση την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κριτήρια (ΠΟΥ), ανέφερε ότι περίπου 600 έως 700.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σημαντική ανεπάρκεια σιδήρου (DeMaeyer 1985) . Στις βιομηχανικές χώρες, η επικράτηση της ανεπάρκειας σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερη και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2% και 8%.. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά επικράτησης για την ανεπάρκεια σιδήρου βρέθηκαν σε βρέφη, παιδιά,
εφήβους, και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Χάρη στην καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση σε εμπλουτισμένα δημητριακά για βρέφη και παιδιά, η κατάσταση του σιδήρου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε αυτές τις ομάδες στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, όπου η υψηλότερη επικράτηση σήμερα παρατηρείται στην έμμηνο ρύση των γυναικών και των εφήβων και των δύο φύλων. (FAO n.d.)

Κύριες διατροφικές πηγές σιδήρου

Συκώτι, χοιρινό, νεφρό, κόκκινο κρέας, τα 100% εμπλουτισμένα δημητριακά, πουλερικά, αυγά, κρέμα σίτου, χυμό δαμάσκηνων, όσπρια (ξερά φασόλια), λίμα φασόλια και μαυρομάτικα μπιζέλια, ξηροί καρποί, σπανάκι, στρείδια, blackstrap μελάσα, εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, και τα ψάρια. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε heme σιδήρο (σκούρο κρέας κοτόπουλου έχει περισσότερο heme σίδηρο από ανοιχτόχρωμο κρέας κοτόπουλου. Ο αιμικός σιδήρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον μη-αιμικό
σίδηρο.

Ο μη-αιμικός σίδηρος βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές, π.χ. ψωμί και λαχανικά. Η απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου ενισχύεται όταν φυτικές πηγές σιδήρου καταναλώνονται
μαζί με κρέας ή με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Ορισμένα τρόφιμα εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως ο καφές, το τσάι (με ή χωρίς καφεΐνη), το σπανάκι, η σοκολάτα και το πίτουρο σίτου. Η κατανάλωση αυτών των τροφών με μια πηγή κρέατος ή με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν αυτοί οι ανασταλτικοί παράγοντες.

Σιδήρος κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας

Οι συνολικές ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο, περιλαμβάνουν τις βασικές απώλειες σιδήρου (0,8 mg) και την αύξηση κατά την κύηση από 0,8 mg έως περίπου 10 mg κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Η απορρόφηση σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθορίζεται από την ποσότητα του σιδήρου στη διατροφή, τη βιο-διαθεσιμότητα (σύνθεση γεύμα) του, και τις αλλαγές στην απορρόφηση του που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο πρώτο τρίμηνο υπάρχει μια αξιοσημείωτη, κάπως παράδοξη, μείωση στην απορρόφηση του σιδήρου, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μείωση των αναγκών σιδήρου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σύγκριση με την μη εγκύων κατάσταση. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η απορρόφηση του σιδήρου είναι αυξημένη κατά περίπου 50%, και κατά το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να αυξήσει έως και περίπου τέσσερις φορές. Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση στην απορρόφηση του σιδήρου, είναι αδύνατο για τη μητέρα να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο από τη διατροφή και μόνο, ακόμα και αν η περιεκτικότητα σε σίδηρο και η βιο-διαθεσιμότητα είναι πολύ υψηλή. Μπορεί να υπολογιστεί ότι με δίαιτες που επικρατούν στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, θα υπάρξει έλλειμμα περίπου 400-500 mg στην ποσότητα σιδήρου που απορροφάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες σήμερα να έχουν αποθέματα σιδήρου αυτού του μεγέθους.

Κατά συνέπεια, συνιστάται ότι τα συμπληρώματα σιδήρου σε μορφή ταμπλέτας, κατά προτίμηση μαζί με το φολικό οξύ, να δοθούν σε όλες τις έγκυες γυναίκες, λόγω των δυσκολιών στην ορθή αξιολόγηση της κατάστασης σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη με συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους. Σε μη αναιμικές έγκυες γυναίκες, καθημερινά συμπληρώματα των 100 mg σιδήρου (π.χ., όπως θειικού σιδήρου) που δίνεται κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης είναι επαρκή. Σε αναιμικές γυναίκες απαιτούνται συνήθως υψηλότερες δόσεις. (FAO n.d.)

Συμπληρώματα σιδήρου για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των συμπληρωμάτων που στοχεύουν στην πρόληψη της αναιμίας με τη διόρθωση της έλλειψης σιδήρου πριν από σιδηροπενική αναιμία και οι
θεραπείες, που στοχεύουν στη διόρθωση της σιδηροπενικής αναιμίας (115).

Γυναικείες οργανώσεις, σχολεία, και θρησκευτικοί και κοινοτικοί ηγέτες είναι σημαντικοί παίκτες στην παροχή συμπληρωμάτων για τη διόρθωση της ανεπάρκειας σιδήρου.
Προσεγγίσεις που βασίζονται στην αυτο-αγορά συμπληρωμάτων μέσω κοινοτικών καταστημάτων θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν. (FAO n.d.)

Δοσολογίες για συμπληρώματα σιδήρου

– Βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης

Μία ημερήσια δόση από 2 mg σιδήρου / kg σωματικού βάρους, με τη μορφή ενός υγρού παρασκευάσματος θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης, ξεκινώντας από 2 μήνες και συνεχίζοντας έως 23 μηνών (καθολική συμπλήρωση).

– Τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 2 ετών

Όταν η δίαιτα δεν περιλαμβάνει ενισχυμένα τρόφιμα, η επικράτηση της αναιμίας σε παιδιά περίπου 1 έτους είναι σοβαρή (πάνω από 40%). Τα συμπληρώματα σιδήρου σε δοσολογία 2
mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα θα πρέπει να δοθούν σε όλα τα παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών. Υπήρξαν κάποιες αναφορές για λεκιασμένα δόντια μετά από χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου με κάποιες λύσεις. Η καλή στοματική υγιεινή και η χρήση του ανθρακικού σιδήρου μπορεί να αποτρέψει αυτή την κατάσταση. (FAO n.d.)

– Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία: οι έγκυες γυναίκες

Ένα συνολικό ποσό περίπου 700-850 mg σιδήρου είναι απαραίτητο για να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο της μητέρας και του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά την
παράδοση, και κατά την περιγεννητική περίοδο. Σίδηρο χρειάζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπου είναι χαμηλότερες από τις ανάγκες σε προ-εγκυμοσύνη, αυξάνουν
κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Η μέση γυναίκα της αναπαραγωγικής ηλικίας χρειάζεται περίπου 350-500 mg επιπλέον σίδηρο για να διατηρήσει την ισορροπία του σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δυνητικά, αυτό το σίδερο θα μπορούσε να παρέχονται είτε από τα καταστήματα σιδήρου της μητέρας ή από συμπληρώματα σιδήρου. Ωστόσο, δεν είναι λογικό να αναμένεται ότι αυτή η πρόσθετη σιδήρου μπορεί να προέλθει από τα αποθέματα σιδήρου, δεδομένου ότι πολύ σπάνια έχει επιτευχθεί αυτό το επίπεδο στις γυναίκες είτε σε αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες (η μέση περιεκτικότητα σε σίδηρο από τα αποθέματα του σώματος – φερριτίνη και αιμοσιδηρίνη – είναι συχνά μόνο γύρω 200-250 mg).

– Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία: οι γυναίκες που θηλάζουν

Σε πληθυσμούς με μια σοβαρή επικράτηση της αναιμίας (> 40%), συνιστάται η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου, που αρχίσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμπληρώματα θα πρέπει να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον τοκετό, στην ίδια δοσολογία – 60 mg σιδήρου και 400 μg φυλλικού οξέος ημερησίως – και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία: μη έγκυες γυναίκες

Σε περιοχές όπου ο επιπολασμός της αναιμίας μεταξύ των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας είναι σοβαρή (> 40%), η προληπτική χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου 60 mg /
ημέρα σιδήρου με 400 μg φυλλικού οξέος για 3 μήνες θα πρέπει να θεωρείται αναγκαία.

– εφήβους

Καθώς ο επιπολασμός της αναιμίας στην εφηβεία, και ιδιαίτερα στα κορίτσια, είναι σοβαρός (> 40%), η προληπτική χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου 60 mg / ημέρα σιδήρου με 400 μg φυλλικού οξέος για 3 μήνες θα πρέπει να θεωρείται αναγκαία. Τα αγόρια πρέπει επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου προληπτικά καθώς ο επιπολασμός της αναιμίας μεταξύ τους είναι σοβαρή (> 40%). Όπως και με έφηβα κορίτσια, τα συμπληρώματα θα πρέπει να συνεχιστούν καθ’ όλη την εφηβεία, ακολουθώντας το ίδια χρονοδιάγραμμα των 60 mg / ημέρα σιδήρου με 400 μg φυλλικού οξέος για 3 μήνες. (FAO n.d.)

Συμπεράσματα

Γενικά ο σίδηρος είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και βοηθάει τον οργανισμό μας. Από την βρεφική ηλικία είδαμε πως είναι απαρραίτητος τόσο στα νεογνά, όσο και στις μητέρες πριν και μετά τη γέννα. Επίσης, είδαμε την ανάγκη που έχουν οι εγκυμονούσες σε σίδηρο, τόσο κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης όσο και κατά τη γαλουχία. Τα νεαρά κορίτσια, είναι επίσης ακόμα ένας πληθυσμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούν σε έλλειψη του αλλά και σε αναιμία. Αυτό συμβαίνει και με τις αθήτριες, οπου οι αποθήκες σιδήρου θα πρέπει να είναι γεμάτες τόσο στην άθληση όσο και στην προπόνησή τους. Γενικά βλέπουμε πως οι γυναίκες όλων των ηλικιών είναι σε περισσότερο κίνδυνο από τους άντρες. Θα πρέπει λοιπόν να εξασφαλίζουμε τα σωστά επίπεδα σιδήρου, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω των συμπληρωμάτων σιδήρου, που θεωρούνται πλέον ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της έλλειψης σιδήρου.

Χριστιάνα Αμπατζή

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter