Πλησιάζει ο καιρός που τα βουνά μας θα γεμίσουν φρέσκια ρίγανη, και εμείς θα τρέξουμε να την μαζέψουμε. Το ίδιο έκανα και εγώ πέρυσι , και φέτος θα το κάνω πάλι!
Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα για εκείνη:
- είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας
- ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως την περιοχή.
- είναι βότανο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στη μαγειρική σε σάλτσες, σούπες, ψαρικά, κρέατα, πίτες κ.α.
- έχει πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με το αιθέριο έλαιό της (οριγανέλαιο), μάλιστα, να χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.
Πώς μας ωφελεί;
- Η ρίγανη έχει διεγερτικές ιδιότητες γι’ αυτό συνίσταται σε άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Συνίσταται επίσης σε νεαρά κορίτσια καθώς διευκολύνει την έλευση της έμμηνου ρήσης.
- Τονώνει το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
- Είναι διουρητικό βότανο.
- Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις οξέων και χρόνιων ρευματισμών και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητεςλόγω των συγκεντρώσεών της σε θυμόλη και καρβακρόλη.
- Το έγχυμα από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση
Κάποια tips για να την χρησιμοποιήσουμε :
- Παρασκευή εγχύματος:βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια, αφού βράσει, ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας βοτάνου. Αφήνουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
- Παρασκευή συμπυκνωμένου εγχύματος για γαργάρες:κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με αναλογία 50 – 60 γραμμάρια ρίγανη σε 1 λίτρο νερό. Με το έγχυμα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες για να καταπολεμήσουμε έλκη και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.
- Με το να εισπνέουμε την σκόνη από ρίγανη προκαλούμε φτάρνισμα το οποίο βοηθάει στο να καθαρίσει το αναπνευστικό μας σύστημα και ιδιαιτέρως οι πνεύμονες.
Υ.Γ Φυλάξτε τη σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και έχετε υπόψη σας ότι γενικά είναι ένα ασφαλές βότανο χωρίς παρενέργειες.