ΔΥΟΣΜΟΣ – SILVESTRIS

Αρωματικό φυτό που ήρθε στην Ευρώπη από την Ανατολή. Ήταν ένα σπουδαίο αρωματικό φυτό για τους αρχαίους Αιγυπτίους , Έλληνες και Ρωμαίους. Από τον 6ο στη Γαλλία και την Αγγλία καθάριζαν τα δόντια τους με κρέμα από δυόσμο. Το 1969 οι βρετανοί βοτανολόγοι συνιστούσαν δυόσμο για τη διάρροια.

Χρήσιμα μέρη : φύλλα και ανθισμένες κορυφές (ανθίζουν το καλοκαίρι και τα κόβουμε το φθινόπωρο)

Δραστικές ουσίες :

  • Μινθέλαιο που περιέχει μενθόλη , μεντόνη
  • Αλκοόλες

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :

  • τα φρέσκα φύλλα ανακουφίζουν από τους πόνους των ρευματισμών , αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε , και από τον πονοκέφαλο αν τα τρίψουμε στο μέτωπο
  • το αιθέριο λάδι χρησιμοποιείται για γαργάρες σε ουλίτιδα , αμυγδαλίτιδα
  • το τσάι του συνιστάται σε δυσπεψία και διάρροια μετά από έμετο η φλεγμονές του εντέρου
  • μαλακώνει τους πόνους της περιόδου
  • προκαλούν διούρηση για αυτό κάνουν καλό και σε κολικούς

Πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε :

  • Σαν έγχυμα : μουλιάζουμε ένα κουταλάκι φύλλα σε ένα φλιτζάνι νερό , σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα και πίνουμε κάθε τόσο μία κουταλιά
  • Σαν αφέψημα : βράζουμε 10 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο νερό και πίνουμε 3 φλιτζάνια τη μέρα
  • Σαν αιθέριο λάδι : με γερή αραίωση για γαργάρες
  • Μετά από κάθε γεύμα , τρώμε 2-3 ωμά φύλλα δυόσμου για την χολή μας
  • Στην Κρήτη δένουν επιθέματα στο κούτελο με δυόσμο κοπανισμένο μαζί με φλούδα πράσινου λεμονιού για τον πονοκέφαλο

ΥΓ : τα ποντίκια δεν ακουμπάνε τρόφιμο που μυρίζει δυόσμο!!

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter