ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ – ONOPORDUM ACANTHIUM

ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ – ONOPORDUM ACANTHIUM

Γαϊδουράγκαθο ή αλλιώς κουφάγκαθο! Λένε πως βοηθάει στο συκώτι, την καρδιά και το στομάχι. Προσοχή, πρέπει να κόβεται με γάντι.

Χρήσιμα μέρα :

  • Φύλλα
  • Κλαδιά
  • Λουλούδια
  • Σπόροι

Κάθε ακαλλιέργητη περιοχή με ξερό, απότιστο έδαφος , έχει αρκετά.

Δραστικές ουσίες :

  • Φλαβονικά γλυκοσίδια (στους σπόρους)
  • Τυραμίνη
  • Ισταμίνη
  • Αιθέριο λάδι
  • Κινικίνη
  • Άλατα μηλικού οξέος
  • Νιτρικό κάλιο
  • Χλωροφύλλη

 

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :

  • Αποτελεί χολαγωγό, που συνιστάται σε κάθε αρρώστια του ήπατος : ηπατίτιδα, ίκτερο, πέτρες στη χολή. Πικρό ορεκτικό και τονωτικό
  • Είναι αιμοστατικό σε πληγές και αιμορραγία
  • Στη Γερμανία, χρησιμοποιείται για θεραπεία σε ίκτερο και για εξωτερική χρήση σε χιονίστρες
  • Η Λαϊκή Θεραπευτική το χρησιμοποιεί σαν αφέψημα για τον εμετό και για τον πυρετό
  • Ο Gerard θεωρεί πως το γαϊδουράγκαθο διώχνει τη μελαγχολία και όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτή
  • O Culpepper συνιστούσε το έγχυμα από φρέσκια ρίζα και σπόρους για θρυμματισμό και την απομάκρυνση της πέτρας ουρικού οξέος από τα νεφρά. Επίσης , η κατανάλωση βραστών γαϊδουράγκαθων για αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Ο Μ.Μεσσεγκέ το θεωρεί αποτελεσματικό φάρμακο για πολλά είδη αλλεργίας και για τη ναυτία , για το άσθμα και για την αλλεργική καταρροή που φέρνει η γύρη

 

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :

  • Τα φύλλα του ξεραμένα και σε μορφή σκόνης συνιστώνται σε μητέρες που θηλάζουν και στα παιδιά με παράσιτα στο έντερο (να πίνουν τη σκόνη με λίγο νερό)
  • Ως αφέψημα : βράζουμε 30 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό ( για ίκτερο 50-100 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό – 3 φλιτζάνια τη μέρα)
  • Σαν έγχυμα : μουλιάζουμε 30 γραμμάρια ξεραμένο αγιάγκαθο σε 4 φλιτζάνια νερό και πίνουμε σε δόσεις ποτηριού του κρασιού ( κατεβάζει τον πυρετό)
  • Μπορούμε να φτιάξουμε έγχυμα ή αφέψημα φύλλων για τονωτικό, καθαρτικό , διουρητικό και αντιπυρετικό με μια χούφτα φρέσκα φύλλα και μισή χούφτα ξερά σε δυόμισι φλιτζάνια νερό. Το μοιράζουμε στα δύο και το πίνουμε πριν τα γεύματα
  • Για ασθένειες του ήπατος : βράζουμε ένα φύλλο ή μια μικρή ρίζα ή 3 πρέζες σπόρους σε ένα λίτρο νερό. Πίνουμε δύο τρία φλιτζάνια τη μέρα
  • Για εξωτερική χρήση : κοπανίζουμε τα ξεραμένα με τα κίτρινα λουλούδια , να γίνει σκόνη και τη βάζουμε σε πληγές και καρκινικά έλκη

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter