Η μουσταλευριά, όπως την ξέρουμε από τα χέρια της μαμάς!!

Ήρθε η εποχή του τρύγου. Η εποχή που χαίρονται οι φίλοι των αμπελιών. Η εποχή που από ένα τσαμπί μπορείς να παράγεις τόσα πολλά! Και ένα από αυτά φυσικά είναι η μουσταλευριά! Εγώ θα σας δείξω στην φωτογραφία της μαμάς μου τη μουσταλευριά, η οποία έγινε φυσικά από τα αμπέλια του μπαμπά μου!!

Ας δούμε όμως λίγο τι είναι αυτό που τρώμε και τι μας προσφέρει:

Ο μούστος είναι ο χυμός που παράγεται από το πάτημα των σταφυλιών και παίρνει το χρώμα ανάλογα τον φλοιό του σταφυλιού (λευκός ή ερυθρός). Από το μούστο, λοιπόν, και το αλεύρι ή το άμυλο του καλαμποκιού (ή ένα συνδυασμό και των δύο),  κάνουμε τη μουσταλευριά.

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι πολύ υψηλή λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε  άλατα και βιταμίνες. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή φυσικών σακχάρων, για αυτό το λόγο τη δίνουμε σαν δεκατιανό η απογευματινό καθώς προσφέρει άμεση ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Βιταμίνη Α : βοηθά στην καλή όραση, ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Εκτός από την προστατευτική τους δράση για την όραση, οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Κανέλα : η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς αυξάνεται όταν της προσθέσουμε κανέλα , η οποία μας βοηθά να βελτιώσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Σουσάμι : πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε
  • Καρύδια : πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το θετικό είναι πως η μουσταλευριά δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, οπότε θεωρείται ένα πολύ καλό γλυκό για εκείνους που έχουν λιγούρες. Επίσης, για να την κάνεις ακόμα πιο υγιεινή, εάν είναι πικρή μπορείς να βάλεις μέλι αντί ζάχαρη στην παραγωγή της.

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter