Ο κρόκος ή σαφράν , είναι ένα είδος κρίνου , που περιέχει μια χρωστική ουσία τόσο δυνατή, ώστε ένα γραμμάριο της αρκεί για να κιτρινίσει 100 κιλά νερό.
Ο κρόκος δεν έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι ακριβός. Χρησιμοποιείται κυρίως για χρωματισμό τροφίμων και διορθωτικό της γεύσης. Ωστόσο, οι έστω και λίγες θεραπευτικές ιδιότητες είναι σημαντικές. Το ίδιο φυτό μετέχει στην παρασκευή του σύνθετου μπαχαρικού που κυκλοφορεί με το όνομα κάρυ και δίνει πικάντικη γεύση στα φαγητά.
Χρήσιμα μέρη : τα φύλλα και οι ρίζες του , αλλά και τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του ανθού
Που τον βρίσκουμε : φυτρώνει άγριος στον Υμηττό, σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη. Καλλιεργείται κυρίως στην Κοζάνη.
Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :
- Εμμηναγωγό
- Διουρητικό
- Τονωτικό
- Ευστόμαχο : ανοίγει την όρεξη και διευκολύνει τη χώνεψη
- Σταματάει τους πόνους της κοιλιάς και τους κολικούς πόνους των νεφρών
- Το αφέψημα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων
Πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε :
- Αφέψημα : βράζουμε 10 γραμμάρια στιγμάτων σε 1 λίτρο νερό ώσπου να μείνει μισό, το σουρώνουμε , προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και το ξαναβράζουμε για 15 λεπτά. Πίνουμε 2-3 κουταλάκια τη μέρα
- Έγχυμα : μουλιάζουμε 10 γραμμάρια σε ένα λίτρο καυτό νερό για 10 λεπτά
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος