Εδώ και χιλιάδες χρόνια ,το μάραθο ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς σαν ένα αρωματικό φυτό πολύ χρήσιμο στα φαγητά. Οι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν αντίδοτο για το δάγκωμα των φιδιών, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο της νίκης. Τελευταία, εξακριβώθηκε πως το μάραθο εξουδετερώνει το δηλητήριο των μανιταριών.
Χρήσιμα μέρα : ρίζα, φύλλα, κοτσάνια, σπόροι και αιθέριο λάδι.
Δραστικές ουσίες :
- Αιθέριο λάδι του που περιέχει πολλές ενώσεις
Ιδιότητες του :
- οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές συνιστούν καταπλάσματα και επιδέσμους μάραθου για τη θεραπεία τραυμάτων, εξανθημάτων. Επίσης, οι ζεστές γαργάρες με μάραθο καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και συνιστούν αφεψήματα για τη θεραπεία του βήχα.
- Βέλγοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως το μάραθο έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση , για αυτό χρησιμοποιείται και πολύ στην αρθρίτιδα.
- Αποτελεί διουρητικό : ανακουφίζει επίσης τα νεφρά από τους πόνους όταν έχουν πέτρα.
- Ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό.
- Χωνευτικό : επιταχύνει την πέψη των λιπαρών τροφών.
- Γαλακταγωγό : διευκολύνει τη γαλουχία με διέγερση της παραγωγής και της έκκρισης γάλακτος στις λεχώνες.
- Σπασμολυτικό σε πονόκοιλους.
- Όσοι έχουν πρόβλημα με τη χολή, μπορούν να πίνουν ζουμί από βρασμένα μάραθα.
- Σκοτώνει τα παράσιτα και τα σκουλήκια του εντέρου.
- Όταν το στόμα μυρίζει άσχημα , τρώμε επί δύο εβδομάδες ωμό μάραθο και βελτιώνεται η κατάσταση.
- Αφροδισιακό : αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :
- Μπορούμε να το φάμε ωμό σε κάθε φαγητό
- Για τη χώνευση και τα αέρια: βοηθάει το αιθέριο λάδι του , με 1-5 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι , 2-3 φορές τη μέρα.
- Για στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ανορεξία και κοιλιακούς πόνους : χρησιμοποιείται το αφέψημα σπόρων και ανθισμένων καρπών ( ένα ποτήρι πριν το γεύμα μεσημέρι-βράδυ ή ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα).
- Βοηθάει στα πρηξίματα : μπορούμε να κάνουμε εντριβή με αιθέριο λάδι μάραθου.
- Για τα αέρια του εντέρου : μπορούμε να κοπανίσουμε μια μικρή κουταλιά σπόρους και να τους βράσουμε σε μισό ποτήρι νερό. Το πίνουμε κρύο μετά το βραδινό φαγητό.
- Θεωρείται καλό διουρητικό : γίνεται αν μουλιάσουμε για 10 λεπτά σε 1 λίτρο βραστό νερό από μια-δυο ρίζες μάραθου (πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα).
- Φάρμακο για τα πεπτικά προβλήματα το αφέψημα των φύλλων του : σε στομαχικούς πόνους βράζουμε ένα κουταλάκι σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι γάλα για πέντε λεπτά, τους σουρώνουμε και το πίνουμε.
- Για τις πέτρες στα νεφρά : μπορούμε να βράσουμε σε δύο ποτήρια νερό , μια κουταλιά σούπας σπόρους μαζί με 5-10 φύλλα πορτοκαλιάς και το πίνουμε κάθε πρωί νηστικοί.
- Για τα πονεμένα μάτια : μπορούμε να βράσουμε μισό κουταλάκι σπόρους μάραθου σε ένα λίτρο νερό και με αυτό να κάνουμε πλύσεις τρεις φορές τη μέρα.
ΥΓ : αν το βότανο προκαλέσει κάποια δυσφορία ή στομαχική αναστάτωση, ή δεν βλέπουμε κάποια βελτίωση , τότε καταναλώνουμε λιγότερο ή το κόβουμε τελείως.
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος