Σουβλάκι και διατροφή: Αν κάνω δίαιτα μπορώ να τρώω σουβλάκι;

Έχεις ξεκινήσει την προσπάθεια για διατροφή ή δίαιτα. Τα πας πολύ καλά, αλλά ένα βράδυ μαζεύεστε με παρέα για σουβλάκια. Και αναρωτιέσαι τώρα : να το ρίξω έξω σήμερα και να φάω η να συνεχίσω το πρόγραμμά μου;

Συγνώμη που θα σου αλλάξω την πεποίθηση, αλλά μέσα σε μία διατροφή , το να φας σουβλάκι είναι φυσιολογικό! Και τι εννοώ με αυτό; Μέσα σε ένα πρόγραμμα διατροφής εννοείται θα έχουμε και ένα ελεύθερο γεύμα, στο οποίο μπορείς εσύ να φας το σουβλάκι σου, αλλά εννοείται πως μπορείς να φτιάξεις και σπιτικό , το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο γεύμα!!

σουβλακι στην διαιτα

Tι διατροφική αξία έχει περίπου ένα σουβλάκι από έξω (χωρίς πατάτα);

  • Αρχικά να πούμε ότι το σουβλάκι είναι ένα πλήρες γεύμα , καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά.
  • Ένα κλασικό σουβλάκι ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια, περιέχει περίπου επίσης 100 σχεδόν γραμμάρια κρέας / κοτόπουλο, και 60 περίπου γραμμάρια η πίτα.
  • Μας προσδίδει περίπου 14-16 γραμμάρια πρωτεΐνης, 40-50 γραμμάρια υδατάνθρακα και 15-25 γραμμάρια λιπαρά.
  • Σε περίπτωση που βάλουμε ντομάτα , μας προσδίδει λυκοπένιο, σε περίπτωση που βάλουμε τζατζίκι ασβέστιο, ενώ παίρνουμε σίδηρο , ψευδάργυρο και χαλκό από το κρέας.
  • Μην ξεχάσουμε πως αν προσθέσουμε και κρεμμύδι, παίρνουμε και φλαβονοειδή.

Είπαμε πως, ένα ελεύθερο γεύμα μέσα στην εβδομάδα καλό θα είναι να υπάρχει αν κάνουμε δίαιτα, για να έχουμε αντοχές να συνεχίζουμε την προσπάθεια. Εννοείται πως βάζουμε αυτό που είναι της αρεσκείας μας μέσα για ακόμα καλύτερη απόλαυση,

Και γιατί να μην κάνω σπιτικό σουβλάκι που θα είναι και πιο υγιεινό;

  • Φτιάχνω δικό μου καλαμάκι κοτόπουλο από φιλέτο και ψήνω με ελάχιστο ελαιόλαδο ( έχω λιγότερα λιπαρά από τα άλλα κρέατα)
  • Φτιάχνω δικό μου καλαμάκι χοιρινό σπιτικό αντίστοιχα
  • Και γιατί να μην κάνω σπιτικό γύρο με το κοτόπουλο η με το χοιρινό και να ψήσω με ελάχιστο ελαιόλαδο
  • Παίρνω πίτες ολικής η από καλαμπόκι αλάδωτες και τις ψήνω, ακόμα και αραβικές ολικής ή κυπριακές ( αυξάνω τις φυτικές μου ίνες με το ολικής)

σπιτικο σουβλακι

  • Κέτσαπ – μουστάρδα (λιγότερα κορεσμένα λιπαρά) μπορώ να βάλω, κρεμμύδι, ντομάτα , αγγούρι , μαρούλι
  • Εννοείται πως αν είμαι φαν του γιαουρτιού βάζω γιαούρτι 2% ή φτιάχνω μια σος γιαουρτιού σπιτική ( παίρνω λιγότερα κορεσμένα λιπαρά).
  • Θέλεις να βάλεις μαγιονέζα αντί όλα αυτά που αναφέρθηκαν; Άμα σου αρέσει φτιάχνεις μόνος σου, ή αλλιώς παίρνεις μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά.
  • Αν θέλεις να φαίνεται ογκώδες το σουβλάκι σου, βάλε περισσότερα λαχανικά για να γεμίζει το μάτι σου
  • Τώρα αν θέλεις να φτιάξεις ένα σουβλάκι που να θυμίζει τα έξω, και θες και πατάτες, φτιάξε σπιτικά στικς στο φούρνο ή κάνε στικς γλυκοπατάτας
  • Επίσης, προτίμησε το τυλιχτό σουβλάκι το μεσημέρι, και το βράδυ πάρε κάτι πιο στεγνό, δύο καλαμάκια με 1 πίτα αλάδωτη και σαλάτα

Και φυσικά να μην ξεχνάμε τους vegan , που μπορούν να γευτούν και αυτοί το σουβλάκι τους, με καλαμάκι λαχανικών και όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε σε ένα cheat day τους!!

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

https://www.fmh.gr/

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter