Θυμάρι – Thymus Vulgaris

Στη φαρμακευτική το θυμάρι είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες. Σήμερα , έχει εξακριβωθεί πως το αιθέριο έλαιο του θυμαριού είναι 25 φορές πιο αντισηπτικό από τη φαινόλη , από το οξυγονούχο νερό  και από το υπερμαγγανικό κάλιο. Επίσης, στα χειρουργεία χρησιμοποιούνται διαλύματα θυμαριού για απολύμανση χεριών.  Καλό είναι να ξέρουμε ότι ένα ματσάκι φρέσκου θυμαριού στο δωμάτιο ενός αρρώστου αρωματίζει τον αέρα και προκαλεί ευεξία. Ακόμα, το θυμάρι είναι άριστη τροφή των μελισσών.

Χρήσιμα μέρη : ανθισμένες κορυφές

Δραστικές ουσίες :                                                                              

  • Πικρές ουσίες
  • Αντιβιοτικά Τανίνη και αιθέριο έλαιο
  • Τερπινίνη
  • Κυμίνη
  • Λιναλόλη

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :

  • Γενικό διεγερτικό , πολύτιμο για τη σωματική και πνευματική κατάπτωση , το άγχος, , τη νευρασθένεια , την κατάθλιψη και την ημικρανία
  • Η θυμόλη, που περιέχει άφθονη το άγριο θυμάρι, βοηθάει την πέψη των λιπαρών τροφών
  • Θεωρείται ότι αυξάνει την πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα
  • Θεωρείται πως ανοίγει την όρεξη
  • Θεωρείται αντισηπτικό του εντέρου , του ουρικού συστήματος και των πνευμόνων
  • Ρυθμίζει τη λευκοκυττάρωση στις μολυσματικές ασθένειες
  • Είναι εφιδρωτικό και ρυθμίζει τα εκκρίματα σε περιπτώσεις γρίπης , συναχιού
  • Διώχνει τα παράσιτα του εντέρου και εμποδίζει τις ζυμώσεις και τη συγκέντρωση αερίων στην κοιλιά και το έντερο
  • Σταματάει την τριχόπτωση
  • Καταπολεμά τους πόνους των αρθρώσεων και του ρευματισμού
  • Καθαρίζει το στόμα και τα δόντια λόγω της θυμόλης που περιέχει

Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :

  • Για αφέψημα : βράζουμε ένα κλαδάκι για κάθε φλιτζάνι νερό , μόλις αρχίσει ο βρασμός το βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε δέκα λεπτά να κρυώσει. Το σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο ή με λίγο μέλι. Τρία φλιτζάνια τη μέρα μετά τα γεύματα. Μπορούμε να το κάνουμε πιο γευστικό άμα το βράσουμε με άλλα βότανα μαζί
  • Σε στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές : κάνουμε γαργάρες με το σκέτο αφέψημα
  • Για το συνάχι και τον πονόλαιμο πιο αποτελεσματικό είναι να μασάμε θυμάρι
  • Έγχυμα θυμαριού μπορούμε να φτιάχνουμε μουλιάζοντας 2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για 5-10 λεπτά
  • Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για εξωτερική χρήση, ως κομπρέσα για τους ρευματισμούς ή για τους πόνους των μυών
  • Λίγες σταγόνες αιθέριου λαδιού σε ένα μικρό μπουκαλάκι παρθένο ελαιόλαδο είναι ότι πρέπει για κομπρέσες πάνω σε πληγές και τσιμπήματα εντόμων.
  • Για να σταματήσουμε την τριχόπτωση μπορούμε να βράσουμε μία χούφτα θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το μισό και με αυτό να αλείψουμε το κεφάλι. Το καλύτερο είναι να λούσουμε πρώτα ένα χέρι το κεφάλι, μετά να κάνουμε μία εντριβή με το πυκνό υγρό του θυμαριού , να το αφήσουμε για 3-5 λεπτά και μετά να λούσουμε τα μαλλιά ένα τελικό χέρι.
  • Μία άλλη καλή συνταγή για αρθριτικά , ρευματισμούς και κρυολογήματα : βράστε μισό κιλό θυμάρι σε 4 λίτρα νερό και χύστε το στο νερό του μπάνιου.

Άλλες εφαρμογές : το άγριο θυμάρι έχει τη φήμη ότι μπορεί να κάνει έναν αλκοολικό να κόψει το ποτό , προκαλώντας του εμετό , ναυτία , διάρροια , ιδρώτα και δίψα. Βέβαια η θεραπεία πρέπει να είναι για αρκετό καιρό.

Συνταγή : βάλτε μία χούφτα θυμάρι σε 3 φλιτζάνια νερό, αφήστε το για μισή ώρα και πίνετε μία κουταλιά κάθε 15 λεπτά.

 

Προφυλάξεις : η καθημερινή εσωτερική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και σε δηλητηρίαση , με συμπτώματα εμετό, διάρροια, ζαλάδα και καρδιακή κατάπτωση!

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter