Η λίστα μας με τα βότανα συνεχίζεται και σειρά έχει το γαρίφαλο!
Όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε λίγο πολύ το γαρίφαλο σε γλυκά , σε λικέρ, σε είδη αρτοποιίας και σε φαγητά. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι το μπαχαρικό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα γαρίφαλα όχι μόνο σταματούν τον πονόδοντο αλλά θεωρούνται και ασπίδα για τον καρκίνο.
Η γαριφαλιά που βγάζει τα μοσχοκάρφια δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό λουλούδι. Είναι ένα μικρό δεντράκι που φυτρώνει κυρίως σε τροπικές χώρες.
Χρήσιμα μέρη :
- Τα μπουμπούκια των λουλουδιών
- Γαριφαλελαιο
Δραστικές ουσίες :
- Τανίνη
- Καρυοφυλλίνη
- Γόμα
- Γαριφαλέλαιο
- Ευγενόλη
- Ασετευγενόλη
- Φουρφιρόλη
Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :
- Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο όταν βάλουμε μία σταγόνα με λίγο βαμβάκι στο χαλασμένο δόντι
- Αν πιούμε λίγες σταγόνες γαριφαλέλαιο σε νερό σταματούν ο εμετός και η ναυτία
- Είναι δυνατό αντισηπτικό, 4 φορές δυνατότερο από τη Φαινόλη, όταν βάζουμε μία-δύο σταγόνες σε πληγές. Για αυτό χρησιμοποιείται από μαμμές για το δέσιμο του ομφάλιου λώρου.
- Είναι τονωτικό της μήτρας κατά τον τοκετό
- Το μάσημα των γαριφάλων φέρνει αφροδισιακή ενέργεια
- Χρήσιμο στις δυσπεψίες , τις διάρροιες και τον τυμπανισμό
- Θεωρείται αντικαρκινικό
- Και τέλος, οι επαλείψεις του αντιμετωπίζεται η ψωρίαση
Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :
- Μπορούμε να στάξουμε 2-3 σταγόνες γαριφαλέλαιο σε ένα κουταλάκι μέλι
- Χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση σε πληγές
- Σε ερεθισμούς από τσίμπημα εντόμων, μία σταγόνα από το γαρυφαλέλαιο είναι θαυματουργή
- Η μυρωδιά του διώχνει τα κουνούπια και τους σκώρους (χρησιμοποιώ πορτοκάλι ή μήλο τρυπημένο από τα μσχοκάρφια
- Χρησιμοποιείται επίσης σε λικέρ
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Kαλλονή Λέσβος