ΓΑΡIΦΑΛΑ – ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΙΑ – EUGENIA AROMATICA

Η λίστα μας με τα βότανα συνεχίζεται και σειρά έχει το γαρίφαλο!

Όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε λίγο πολύ το γαρίφαλο σε γλυκά , σε λικέρ, σε είδη αρτοποιίας και σε φαγητά. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι το μπαχαρικό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα γαρίφαλα όχι μόνο σταματούν τον πονόδοντο αλλά θεωρούνται και ασπίδα για τον καρκίνο.

Η γαριφαλιά που βγάζει τα μοσχοκάρφια δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό λουλούδι. Είναι ένα μικρό δεντράκι που φυτρώνει κυρίως σε τροπικές χώρες.

Χρήσιμα μέρη :

  • Τα μπουμπούκια των λουλουδιών
  • Γαριφαλελαιο

 Δραστικές ουσίες :

  • Τανίνη
  • Καρυοφυλλίνη
  • Γόμα
  • Γαριφαλέλαιο
  • Ευγενόλη
  • Ασετευγενόλη
  • Φουρφιρόλη

 Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :

  • Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο όταν βάλουμε μία σταγόνα με λίγο βαμβάκι στο χαλασμένο δόντι
  • Αν πιούμε λίγες σταγόνες γαριφαλέλαιο σε νερό σταματούν ο εμετός και η ναυτία
  • Είναι δυνατό αντισηπτικό, 4 φορές δυνατότερο από τη Φαινόλη, όταν βάζουμε μία-δύο σταγόνες σε πληγές. Για αυτό χρησιμοποιείται από μαμμές για το δέσιμο του ομφάλιου λώρου.
  • Είναι τονωτικό της μήτρας κατά τον τοκετό
  • Το μάσημα των γαριφάλων φέρνει αφροδισιακή ενέργεια
  • Χρήσιμο στις δυσπεψίες , τις διάρροιες και τον τυμπανισμό
  • Θεωρείται αντικαρκινικό
  • Και τέλος, οι επαλείψεις του αντιμετωπίζεται η ψωρίαση

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :

  • Μπορούμε να στάξουμε 2-3 σταγόνες γαριφαλέλαιο σε ένα κουταλάκι μέλι
  • Χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση σε πληγές
  • Σε ερεθισμούς από τσίμπημα εντόμων, μία σταγόνα από το γαρυφαλέλαιο είναι θαυματουργή
  • Η μυρωδιά του διώχνει τα κουνούπια και τους σκώρους (χρησιμοποιώ πορτοκάλι ή μήλο τρυπημένο από τα μσχοκάρφια
  • Χρησιμοποιείται επίσης σε λικέρ

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Kαλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter