ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ – PIMPINELLA ANISUM

Συνεχίζοντας η λίστα με τα βότανα μας, παίρνει σειρά το γλυκάνισο. Γενικά για το γλυκάνισο λένε πως οι σπόροι του , εκτός από το άρωμα που δίνουν στα φαγητά , έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες για τη χώνεψη  :

  • Οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν πολύ αυτές τις ιδιότητες , για αυτό και συνήθιζαν να τρώνε μετά τα πλούσια γεύματα τους, μία φέτα κέικ με γλυκάνισο
  • Στην Αυστρία το χρησιμοποιούν σε πολλά κέικ , σε ψωμιά και σε διάφορα φαγητά
  • Οι σπόροι του αρωματίζουν το ούζο, λικέρ και τονωτικά φάρμακα
  • Το αιθέριο λάδι του αρωματίζουν σαπούνια και οδοντόκρεμες
  • Τέλος, με φύλλα αρωματίζουν σούπες , σαλάτες , πίτες

Χρήσιμα μέρη :

  • Σπόροι
  • Φύλλα
  • Αιθέριο λάδι

Δραστικές ουσίες :

  • Χολίνη
  • Αιθέριο λάδι ( ανεθόλη, ρητίνες, εστραγόλη, ανισοκετόνη, τερπίνη )

 

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :

  • Κυρίως χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την πέψη, να διώχνει τη δυσπεψία , να προλαβαίνει και να ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς
  • Σταματάει το στομαχόπονο και χρησιμοποιείται επίσης σε παιδικούς κολικούς
  • Στις λεχώνες δίνουν πρωί βράδυ αφέψημα με ένα κουταλάκι σπόρους κοπανισμένους για να κατεβάσουν περισσότερο γάλα
  • Είναι διουρητικό και σπασμολυτικό, για αυτό λιγοστεύει τους πόνους των εμμήνων και καταπραΰνει το βήχα

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :

  • για τα προβλήματα του στομαχιού βράζουμε ένα κουταλάκι φύλλα ή σπόρους γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι νερό και αφού το σουρώσουμε , πίνουμε το αφέψημα ζεστό δύο φορές τη μέρα
  • για τους κολικούς , βράστε ένα κουταλάκι σπόρους σε ένα ποτήρι γάλα για 10 λεπτά , στραγγίστε το και πιείτε το
  • σαν έγχυμα : ρίξτε 1 κουταλιά τσαγιού σπασμένους σπόρους για 10 λεπτά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά και μετά σταγγίστε το. Πίνετε ένα με ενάμιση φλιτζάνι την ημέρα.
  • για την αϋπνία πιείτε λίγο πριν πάτε για ύπνο ένα ποτήρι ζεστό γάλα, στο οποίο θα έχετε μουλιάσει λίγους σπόρους γλυκάνισου
  • για τον πονόδοντο , ρίξτε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γλυκάνισου σε νερό , όσο ένα μικρό φλιτζανάκι του καφέ και κάνετε μπουκώματα
  • τέλος , χωνευτικό λικέρ γίνεται αν βάλουμε για έξι εβδομάδες σε ένα λίτρο ρακής, 500 γραμμάρια ζάχαρης , 40 γραμμάρια σπόρους κοπανισμένος και 1 γραμμάριο κανέλλα και φιλτράρουμε

Υ.Γ. αν ρίξετε σπόρους γλυκάνισου σε ένα δοχείο με ταγκό λάδι, διώχνουν μέσα σε 3-4 μέρες την ταγκή μυρωδιά και γεύση!!!

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter