Συνεχίζοντας η λίστα με τα βότανα μας, παίρνει σειρά το γλυκάνισο. Γενικά για το γλυκάνισο λένε πως οι σπόροι του , εκτός από το άρωμα που δίνουν στα φαγητά , έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες για τη χώνεψη :
- Οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν πολύ αυτές τις ιδιότητες , για αυτό και συνήθιζαν να τρώνε μετά τα πλούσια γεύματα τους, μία φέτα κέικ με γλυκάνισο
- Στην Αυστρία το χρησιμοποιούν σε πολλά κέικ , σε ψωμιά και σε διάφορα φαγητά
- Οι σπόροι του αρωματίζουν το ούζο, λικέρ και τονωτικά φάρμακα
- Το αιθέριο λάδι του αρωματίζουν σαπούνια και οδοντόκρεμες
- Τέλος, με φύλλα αρωματίζουν σούπες , σαλάτες , πίτες
Χρήσιμα μέρη :
- Σπόροι
- Φύλλα
- Αιθέριο λάδι
Δραστικές ουσίες :
- Χολίνη
- Αιθέριο λάδι ( ανεθόλη, ρητίνες, εστραγόλη, ανισοκετόνη, τερπίνη )
Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :
- Κυρίως χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την πέψη, να διώχνει τη δυσπεψία , να προλαβαίνει και να ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς
- Σταματάει το στομαχόπονο και χρησιμοποιείται επίσης σε παιδικούς κολικούς
- Στις λεχώνες δίνουν πρωί βράδυ αφέψημα με ένα κουταλάκι σπόρους κοπανισμένους για να κατεβάσουν περισσότερο γάλα
- Είναι διουρητικό και σπασμολυτικό, για αυτό λιγοστεύει τους πόνους των εμμήνων και καταπραΰνει το βήχα
Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε :
- για τα προβλήματα του στομαχιού βράζουμε ένα κουταλάκι φύλλα ή σπόρους γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι νερό και αφού το σουρώσουμε , πίνουμε το αφέψημα ζεστό δύο φορές τη μέρα
- για τους κολικούς , βράστε ένα κουταλάκι σπόρους σε ένα ποτήρι γάλα για 10 λεπτά , στραγγίστε το και πιείτε το
- σαν έγχυμα : ρίξτε 1 κουταλιά τσαγιού σπασμένους σπόρους για 10 λεπτά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά και μετά σταγγίστε το. Πίνετε ένα με ενάμιση φλιτζάνι την ημέρα.
- για την αϋπνία πιείτε λίγο πριν πάτε για ύπνο ένα ποτήρι ζεστό γάλα, στο οποίο θα έχετε μουλιάσει λίγους σπόρους γλυκάνισου
- για τον πονόδοντο , ρίξτε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γλυκάνισου σε νερό , όσο ένα μικρό φλιτζανάκι του καφέ και κάνετε μπουκώματα
- τέλος , χωνευτικό λικέρ γίνεται αν βάλουμε για έξι εβδομάδες σε ένα λίτρο ρακής, 500 γραμμάρια ζάχαρης , 40 γραμμάρια σπόρους κοπανισμένος και 1 γραμμάριο κανέλλα και φιλτράρουμε
Υ.Γ. αν ρίξετε σπόρους γλυκάνισου σε ένα δοχείο με ταγκό λάδι, διώχνουν μέσα σε 3-4 μέρες την ταγκή μυρωδιά και γεύση!!!
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος