Η γνήσια κανέλα ευδοκιμεί στην Κευλάνη , στις Ανατολικές Ινδίες , στις Αντίλλες , στη Μαδαγασκάρη και σε άλλες χώρες. Κάθε χρόνο κόβουν όσα κλαδιά έχουν 3 έως 5 εκατομμύρια πλάτος , τα ξεφλουδίζουν , ξύνουν το εσωτερικό στρώμα και κρατούν τις λεπτές λωρίδες της φλούδας , που τις ξεραίνουν κι γίνονται τα γνωστά ξυλάκια κανέλας.
Χρήσιμα μέρη : ξεραμένες φλούδες και το αιθέριο λάδι
Δραστικές ουσίες :
- Αιθέριο λάδι της φλούδας, που είναι πλούσιο σε Κινναμική Αλδεύδη και σε Άρωμα Ευγενόλης
- Τερπινικές Αλκοόλες
- Κινεόλη
- Φουρφουρόλη
- Τανίνη
- Άμυλο
- Αιθέριο λάδι των φύλλων της κανέλας
Πάμε να δούμε τις ιδιότητες της :
- Είναι τονωτικό σε περιπτώσεις αδυναμίας , διεγερτικό της κυκλοφορίας
- Βοηθάει την πέψη , ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσπεψίας
- Εμμηναγωγό σε ανεπάρκεια και πόνους των εμμήνων. Δίνεται σε έγκυες πριν τη γέννα για συσπάσεις στη μήτρα
- Προκαλεί υπερλειτουργία ορισμένων αδένων (έκκριση σιέλου και δακρύων)
- Από πειράματα φάνηκε πως βοηθάει στον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα , με αποτέλεσμα διαβητικοί να τρώνε ένα τέταρτο μικρού κουταλιού κανέλα την ημέρα
- Εμποδίζει τη δημιουργία και διευκολύνει την αποβολή αερίων , σταματάει τη διάρροια και τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου
- Είναι ελαφρά αφροδισιακό και βοηθάει στην ανικανότητα
- Με εξωτερική χρήση βοηθάει σε ψώρα ,δερματίτιδα και σε τσίμπημα από σφήκα
Πως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε :
- Σαν αφέψημα : βράζουμε 10 γραμμάρια φλούδας σε 1 λίτρο νερό
- Για τη δυσπεψία : μπορούμε να προσθέσουμε στο αφέψημα και 10 γραμμάρια φύλλα Κασσίας
- Μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή για τη γρίπη : ανακατεύουμε μια κουταλιά σούπας μέλι και το χυμό από μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι με νερό, στο οποίο έχουμε βράσει για 2 λεπτά ένα κομμάτι φλούδα κανέλας και μοσχοκάρυδο και το έχουμε αφήσει για 20 λεπτά να ξεκουραστεί μετά το βράσιμο.
ΥΓ: το αιθέριο λάδι κανέλας μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα τοπική λευκοδερμία!!
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος