ΚΑΝΕΛΑ – CINNAMOMUM ZEYLANICUM

Η γνήσια κανέλα ευδοκιμεί στην Κευλάνη , στις Ανατολικές Ινδίες , στις Αντίλλες , στη Μαδαγασκάρη και σε άλλες χώρες. Κάθε χρόνο κόβουν όσα κλαδιά έχουν 3 έως 5 εκατομμύρια πλάτος , τα ξεφλουδίζουν , ξύνουν το εσωτερικό στρώμα  και κρατούν τις λεπτές λωρίδες της φλούδας , που τις ξεραίνουν  κι γίνονται τα γνωστά ξυλάκια κανέλας.

Χρήσιμα μέρη : ξεραμένες φλούδες και το αιθέριο λάδι

Δραστικές ουσίες :

  • Αιθέριο λάδι της φλούδας, που είναι πλούσιο σε Κινναμική Αλδεύδη και σε Άρωμα Ευγενόλης
  • Τερπινικές Αλκοόλες
  • Κινεόλη
  • Φουρφουρόλη
  • Τανίνη
  • Άμυλο
  • Αιθέριο λάδι των φύλλων της κανέλας

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες της :

  • Είναι τονωτικό σε περιπτώσεις αδυναμίας , διεγερτικό της κυκλοφορίας
  • Βοηθάει την πέψη , ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσπεψίας
  • Εμμηναγωγό σε ανεπάρκεια και πόνους των εμμήνων. Δίνεται σε έγκυες πριν τη γέννα για συσπάσεις στη μήτρα
  • Προκαλεί υπερλειτουργία ορισμένων αδένων (έκκριση σιέλου και δακρύων)
  • Από πειράματα φάνηκε πως βοηθάει στον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα , με αποτέλεσμα διαβητικοί να τρώνε ένα τέταρτο μικρού κουταλιού κανέλα την ημέρα
  • Εμποδίζει τη δημιουργία και διευκολύνει την αποβολή αερίων , σταματάει τη διάρροια και τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου
  • Είναι ελαφρά αφροδισιακό και βοηθάει στην ανικανότητα
  • Με εξωτερική χρήση βοηθάει σε ψώρα ,δερματίτιδα και σε τσίμπημα από σφήκα

Πως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε :

  • Σαν αφέψημα : βράζουμε 10 γραμμάρια φλούδας σε 1 λίτρο νερό
  • Για τη δυσπεψία : μπορούμε να προσθέσουμε στο αφέψημα και 10 γραμμάρια φύλλα Κασσίας
  • Μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή για τη γρίπη : ανακατεύουμε μια κουταλιά σούπας μέλι και το χυμό από μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι με νερό, στο οποίο έχουμε βράσει για 2 λεπτά ένα κομμάτι φλούδα κανέλας και μοσχοκάρυδο και το έχουμε αφήσει για 20 λεπτά να ξεκουραστεί μετά το βράσιμο.

ΥΓ: το αιθέριο λάδι κανέλας μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα τοπική λευκοδερμία!!

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter