Οι φλαούνες είναι ένα παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου, που γίνεται με ένα συγκεκριμένο τυρί , την αναρή, μία ανάλατη μυζήθρα πάλι Κυπριακής προέλευσης. Είναι ένας συνδυασμός μεταξύ γλυκού και αλμυρού , πράγμα που θα το καταλάβετε στην πορεία!
Καθώς εγώ έχω φάει την πρωτότυπη της γιαγιάς , λόγω καταγωγής από Κύπρο, προσπάθησα να την φέρω όσο πιο κοντά γίνεται γευστικά, καθώς δεν μπόρεσα να βρω το συγκεκριμένο η έστω παρόμοιο τυρί.
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ :
- 3 φλιτζάνια φαρίνα, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κόκκοι μαστίχα
- 10 κόκκοι μαχλέπι (εγώ έβαλα 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη)
- 2 κουταλάκια δυόσμο ξηρό ( εγώ έβαλα και 2 φύλλα από φρέσκο)
- 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (εάν θέλετε βάζετε λιγότερες ή περισσότερες)
- 6 αυγά
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη (ίσως και καστανή να κάνει)
- ½ φλιτζάνι σπορέλαιο
- ½ φλιτζάνι βούτυρο
- 300 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες
- 1 φλιτζάνι χαλούμι ( κυπριακό τυρί, το βρίσκουμε στο σουπερ μάρκετ)
- 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
- Σουσάμι
ΒΗΜΑΤΑ :
Πριν ξεκινήσω το μείγμα, προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς
- Σε μία κούπα ανακατεύω τα δύο τυριά και ρίχνω το δυόσμο και τις σταφίδες
- Σε δεύτερη κούπα κοσκινίζω τη φαρίνα και προσθέτω το μπέικιν, τη μαστίχα ( αφού πρώτα την κάνω σκόνη σε ένα γουδοχέρι-για ευκολία προσθέτω και πολύ λίγη ζάχαρη) και το μαχλέπι
- Τις δύο κούπες τις αφήνω στην άκρη
- Πάω τώρα και χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και αφού δω πως το μείγμα είναι καλό , προσθέτω το σπορέλαιο και το βούτυρο μέχρι να τελειώσει το χτύπημα
- Αφού το μείγμα μου χτυπιέται όμορφα και έχει δέσει, αρχίζω και προσθέτω σιγά σιγά λίγο μείγμα από το αλεύρι – λίγο από το γιαούρτι, και πάει λέγοντας μέχρι να μπουν και αυτά μέσα
- Αφού πια έχω ρίξει όλα τα υλικά , τελειώνω προσθέτοντας τα τυριά – και εδώ πλέον μπορώ να βάλω χέρια για το ζύμωμα μέχρι να νιώσω πως η ζύμη μου είναι έτοιμη
- Το τελειωτικό μείγμα είτε το βάζω σε φόρμα για κέικ είτε σε φορμάκια για μάφιν , το καλύπτω με το σουσάμι και το ψήνω για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς
Οι φλαούνες γενικά δεν είναι και πολύ διαιτητικά γλυκά, καθώς 200 γραμμάρια από αυτές προσδίδουν 700 περίπου θερμίδες, για αυτό προσοχή σε άτομα με προβλήματα υγείας. Γνώμη μου είναι να τρώτε μισή τη φορά , βέβαια εγώ τρώω ολόκληρη καθώς την αγαπώ.
Καλή σας απόλαυση!!!
Χριστιάνα Αμπατζή
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος