ΚΟΛΙΑΝΤΡΟΣ – CORIANDRUM SATIVUM

Είναι ένα από τα γνωστότερα καρυκεύματα σε όλο τον κόσμο. Λέγεται ότι τον καλλιεργούσαν τους κήπους της Βαβυλωνίας, όπως αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη. Στον Μεσαίωνα, ήταν απαραίτητο καρύκευμα στην κουζίνα, ενώ ο τριμμένος κόλιαντρος μέσα σε ξίδι αποτελούσε συντηρητικό για το κρέας. Τη μεγαλύτερη φήμη του την απέκτησε τον 17ο αιώνα, όταν χρησιμοποιήθηκε από τους Καρμελίτες , στο Νερό της Καρμέλ. Τον χρησιμοποιούσαν ,επίσης, για αρτύματα και ζυθοποιία για να αραιώσουν την μπύρα.

Σήμερα, δεν είναι πια περιζήτητος αλλά βρίσκεται ακόμα σε κάποια μανάβικα.

Χρήσιμα μέρα : οι καρποί του και το αιθέριο λάδι του

Δραστικές ουσίες :

  • Κοριανδρόλη
  • Γερανιόλη
  • Πινίνη
  • Κινεόλη
  • Τερπινίνη
  • Μπορνεόλη

 

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :

  • Θεωρείται χωνευτικό , κατάλληλο για όσους νιώθουν την ώρα της πέψης πόνους στο στομάχι
  • Βοηθάει στην αεροφαγία – φεύγουν τα αέρια από την κοιλιά και το έντερο
  • Βοηθάει στη νευρική κόπωση και ίσως και διατροφικές διαταραχές
  • Βοηθάει στους πόνους των αρθρώσεων και στα ρευματικά
  • Έχει χρησιμοποιηθεί για πονοκεφάλους και για υστερικά επεισόδια

 

Πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε :

  • Σαν αφέψημα για το στομάχι και την αεροφαγία : βράζουμε ένα κουταλάκι καρπούς σε ένα φλιτζάνι νερό , το σουρώνετε μετά από 10 λεπτά και πίνετε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα
  • Σαν έγχυμα : 2 κουταλάκια καρπούς κόλιαντρου την ημέρα σε ένα φλιτζάνι νερό
  • Σε σκόνη : πίνουμε με λίγο νερό περίπου ¼ μέχρι ½ κουταλάκι τη φορά
  • Σε αιθέριο λάδι : 1-3 σταγόνες 2-3 φορές τη μέρα , με λίγο μέλι , μετά τα γεύματα

Εξωτερική χρήση : σε μορφή αλοιφής για τους ρευματικούς πόνους

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter