ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ – CURCUMA LONGA

Το πικάντικο αυτό μπαχαρικό , μαζί με άλλα μπαχάρια, χαρακτηρίζει το ινδικό φαγητό και έχει πολύτιμες ιδιότητες για το συκώτι και τη χολή. Για αυτούς που υποφέρουν από το στομάχι τους , καλό θα είναι να μην είναι πολύ συχνή η χρήση του.

Χρήσιμα μέρη : το ρίζωμα ολόκληρο ή τριμμένο

Δραστικές ουσίες :

  • Κουρκουμίνη
  • Αιθέριο λάδι

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :

  • Το έγχυμα ριζών του κουρκουμά χρησιμοποιείται για τις παθήσεις του ήπατος και της κύστης , όπως η ανεπάρκεια και η συμφόρηση του ήπατος
  • Το αιθέριο λάδι του είναι χρήσιμο για χολόλιθους , παρακράτηση χολής , χολοκυστίτιδα
  • Με εξωτερική χρήση βοηθά σε κρυολόγημα και πόνους των οστών

Πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε :

  • Ως αφέψημα , βράζουμε 5 γραμμάρια σε ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε , λίγο λίγο όλη τη μέρα
  • Υγρό έγχυμα, 20 σταγόνες μέσα σε λίγο νερό ή σε χυμό ή σε τσάι , πριν από τα γεύματα

Προφυλάξεις : η χρήση του κιτρινίζει την επιδερμίδα , η συχνή χρήση προκαλεί ξινίλες στο στομάχι , η μεγάλη χρήση του προκαλεί έλκος στο στομάχι.

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter