Το πικάντικο αυτό μπαχαρικό , μαζί με άλλα μπαχάρια, χαρακτηρίζει το ινδικό φαγητό και έχει πολύτιμες ιδιότητες για το συκώτι και τη χολή. Για αυτούς που υποφέρουν από το στομάχι τους , καλό θα είναι να μην είναι πολύ συχνή η χρήση του.
Χρήσιμα μέρη : το ρίζωμα ολόκληρο ή τριμμένο
Δραστικές ουσίες :
- Κουρκουμίνη
- Αιθέριο λάδι
Πάμε να δούμε τις ιδιότητες του :
- Το έγχυμα ριζών του κουρκουμά χρησιμοποιείται για τις παθήσεις του ήπατος και της κύστης , όπως η ανεπάρκεια και η συμφόρηση του ήπατος
- Το αιθέριο λάδι του είναι χρήσιμο για χολόλιθους , παρακράτηση χολής , χολοκυστίτιδα
- Με εξωτερική χρήση βοηθά σε κρυολόγημα και πόνους των οστών
Πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε :
- Ως αφέψημα , βράζουμε 5 γραμμάρια σε ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε , λίγο λίγο όλη τη μέρα
- Υγρό έγχυμα, 20 σταγόνες μέσα σε λίγο νερό ή σε χυμό ή σε τσάι , πριν από τα γεύματα
Προφυλάξεις : η χρήση του κιτρινίζει την επιδερμίδα , η συχνή χρήση προκαλεί ξινίλες στο στομάχι , η μεγάλη χρήση του προκαλεί έλκος στο στομάχι.
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος