Κλείνει η εβδομάδα μας, και πάμε να δούμε το επόμενο βότανο της συλλογής μας : τη βαλεριάνα!
Ένα από τα πιο γνωστά βότανα και τα πιο επιθυμητά από τους τουρίστες, οι Γερμανοί μάλιστα τη μαζεύουν και πουλάνε ακριβά τις ρίζες της στη χώρα τους. Ακόμα και οι γάτες τη τρώνε όταν τους πονάει το στομάχι τους.
Τα μέρη που είναι χρήσιμα είναι η ρίζα της αλλά καμιά φορά και ολόκληρο το φυτό. Μπορούμε να τη βρούμε στα ορεινά της Ηπείρου, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία.
Δραστικές ουσίες :
- Άρωμα
- Βαλεριανικό οξύ
- Πτητικό λάδι
- Ρετσίνα
- Γόμμα
Πάμε να δούμε τις ιδιότητες της :
- Η ρίζα της χρησιμοποιείται για νευρώσεις, νευρασθένειες , υστερία, εξάψεις, υπερδιέγερση, νευρικούς σπασμούς . Για αυτό πολλά φάρμακα για τις αρρώστιες αυτές περιέχουν βαλεριάνα .
- Σε μικρές δόσεις, το αφέψημα ανακουφίζει από πονοκέφαλο και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
- Σε καούρες και παράσιτα του εντέρου και σε παιδικούς σπασμούς (κάνουμε το βρέφος μπάνιο με βρασμένη ρίζα).
- Χρησιμοποιείται σε λόξυγκα.
- Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολυδιψία των διαβητικών.
- Μουλιάζοντας 8 ώρες τη ρίζα σε νερό , αποκτάμε ένα εξαιρετικό ρόφημα κατά της αϋπνίας.
- Τέλος για το βήχα συνιστάται αφέψημα με ρίζα βαλεριάνας , γλυκόριζα και γλυκάνισο σε ίσα μέρη.
Πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε :
Η χρήσης της πρέπει να γίνεται για μία εβδομάδα και να ακολουθεί αποχή για δύο με τρεις εβδομάδες. Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε :
- Σαν αφέψημα , βράζοντας 10 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερού
- Σαν αιθέριο έλαιο, 5-10 σταγόνες σε λίγο νερό
- Σαν έμβρεγμα , μουσκεύοντας 100 γραμμάρια ρίζας σε ένα λίτρο νερό για 12 ώρες. Έχει άσχημη μυρωδιά αλλά είναι αποτελεσματικό όταν πίνουμε 2-3 φλιτζάνια κάθε μέρα ανάμεσα στα γεύματα (με μαντζουράνα μπορεί να βελτιωθεί η μυρωδιά)
(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος