Όταν ήμουν μικρή, έβλεπα ένα δέντρο στον κήπο που έλεγα πως κάνει βερίκοκα. Όμως το φλούδι τους ήταν γυαλιστερό, σκεφτόμουν, άρα δεν είναι. Η μητέρα έλεγε μούσμουλα είναι , δεν είναι βερίκοκα! Και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, περίμενα τα μούσμουλα, γιατί μου άρεσαν πολύ! Γι’αυτό , λοιπόν, για όλους εσάς που σας αρέσουν , όπως εμένα, πάμε να δούμε τι μας προσφέρουν τελικά!
Τα μούσμουλα προήλθαν από την Κίνα και ανήκουν στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών. Από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο είναι η εποχή που τα τρώμε. Όταν είναι ώριμα, έχουν καφετιά σημάδια, ενώ όταν δεν έχουν, ακόμα δεν είναι ώριμα. Διατηρούνται μέχρι δύο εβδομάδες στο ψυγείο.
Για να δούμε τι περιέχουν αυτά τα φρούτα :
- Η πηκτίνη που περιέχουν, ( οι ίνες του δηλαδή), βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας
- Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχουν βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ , θειαμίνη , καθώς και βιταμίνη C , που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα
- Περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, που βοηθάνε στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων
- Τέλος, νάτριο και κάλιο, οι γνωστοί ηλεκτρολύτες του σώματός μας
Θεραπευτικές ιδιότητες :
- Προστασία από φλεγμονές και καρκίνο του παχέως εντέρου
- Προστασία των ματιών και των παθήσεων τους
- Βελτίωση του δέρματος
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Ενίσχυση των οστών και των δοντιών
- Προστασία από καρκίνου δέρματος λόγω των φύλλων του δέντρου
- Τα φύλλα του δέντρου δίνουν τσάι, το οποίο ενισχύει το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκό και καταπολεμά την κατάθλιψη
- Έρευνα έδειξε πως το εκχύλισμα των φύλλων επιφέρει κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα λευχαιμίας και αποτρέπει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων
Τα μούσμουλα γίνονται πολύ νόστιμη μαρμελάδα και ζελέ, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν το ζουμί τους στη μαγειρική.
Μια μερίδα μούσμουλα (150 γραμμάρια περίπου) παρέχουν 70 Kcal . Ο συνδυασμός χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθάει στην καταστολή της όρεξης και την υγιεινή απώλεια βάρους.