ΔΑΦΝΗ – LAURUS NOBILIS

Τέλος οι διακοπές και συνεχίζουμε με τα βότανα μας , με τη δάφνη να ακολουθεί!

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει τη δάφνη στο θεό Απόλλωνα και στον Ασκληπιό, θεό της ιατρικής. Από τα κλαριά της έφτιαχναν στεφάνια για να τιμήσουν νικητές και ήρωες.

Χρήσιμα μέρη : τα φύλλα και οι καρποί

Δραστικές ουσίες :

  • Οι καρποί περιέχουν αιθέριο λάδι, κερί και ρετίνη
  • Κινεόλη , γερανιόλη, λιναλόλη, βασορινη, δαφνίνη
  • Τα φύλλα περιέχουν πτητικό λάδι

Πάμε να δούμε τις ιδιότητες της :

  • Το αιθέριο λάδι της δάφνης καταπολεμά την αεροφαγία
  • Είναι επίσης ανακουφιστικό για τους πόνους ρευματισμών και αρθριτικών
  • Έχει πολλαπλή χρησιμότητα για όποιον έχει γαστρίτιδα ή άλλα προβλήματα με το στομάχι του
  • Καταπολεμά τις ατονικές δυσπεψίες και τονώνει τη λειτουργία της πέψης
  • Θεωρείται αποτελεσματικό αντισηπτικό
  • Θεωρείται πως έχει διουρητικές ιδιότητες
  • Τα φύλλα της δυναμώνουν τα μαλλιά ,τα σκουραίνουν και είναι κατά της τριχόπτωσης
  • Η σκόνη ξερών φύλλων σταματάει τη ρινορραγία
  • Μία αλοιφή με δαφνέλαιο και γλυκερίνη χρησιμοποιείται για διαστρέμματα , θλάσεις

Πως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε :

  • Σαν αφέψημα : βράζουμε 2-3 φύλλα σε ένα φλιτζάνι νερό , μετά από 10 λεπτά το σουρώνουμε. Πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τη μέρα ανάμεσα στα γεύματα. Ένα φλιτζάνι μετά το δείπνο είναι χωνευτικό και υπνωτικό
  • Σαν έγχυμα : μουλιάζουμε 2-3 δαφνόφυλλα σε 1 λίτρο νερό βρασμένο για 8-10 λεπτά
  • Για εξωτερική χρήση : μπορούμε να βράσουμε για 3 λεπτά 5 φύλλα για κάθε φλιτζάνι νερό και να κάνουμε γαργάρες και πλύσεις του στόματος σε πονόλαιμο ή στοματικές μολύνσεις.
  • Για τα μαλλιά που άρχισαν να ασπρίζουν και να πέφτουν, βάζουμε 150 γραμμάρια φρέσκα δαφνόφυλλα ή 80 γραμμάρια ξερά σε 6 λίτρα νερό και όταν κρυώσει λούζετε το κεφάλι σας κάθε βράδυ για δυο εβδομάδες.

ΥΓ: αν χρησιμοποιείτε σκέτο δαφνόλαδο σε επαλείψεις μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα.

ΥΓ2: αν πιείτε σταγόνες δαφνόλαδου είναι πιθανό να πάθετε ναυτία , εμετό, κολικούς ή και εγκαύματα στο γαστρικό

(ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 1982-2003)

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Καλλονή Λέσβος

Κοινοποίηση
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter